Összetevők(5 adag)
- 2 kg hámozott és kockára vágott alma
- 50 g mazsola
- 3 evőkanál rum vagy amaretto
- 50 g pirított tört mandula (a serpenyőből)
- 500 g befőzőcukor (3:1)
- 1/2 citrom
- 1-2 filter fűszerkeverék
- Kb. 200 ml almalé (cukor nélkül)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 74 kcal
- Zsír: 1 g
- Nátrium: 2 mg
- Szénhidrátok: 16 g
- Fehérje: 1 g
- Foszfor: 10 mg
- Kálium: 69 mg
- Folyadéktartalom: 39 ml
Elkészítés
Előző este áztassa be a mazsolát rumba. Facsarja a citrom levét a felkockázott almára, majd a mazsolával és a mandulával együtt helyezze a mérlegre; a keveréket öntse fel annyi almalével, hogy a keverék súlya 1,5 kg legyen. Ezután öntse a keveréket egy nagy serpenyőbe, majd adja hozzá a befőzőcukrot és a fűszertasakokat. Forralja a keveréket 3 percig, majd vegye ki a fűszertasakokat. Öntse a lekvárt tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe, majd zárja le azokat. Fordítsa fejjel lefelé az üvegeket és hagyja úgy őket 5 percig, majd fordítsa vissza és hagyja kihűlni az üvegeket. A fenti mennyiségből 5 üveg lekvár készíthető.