Sült almalekvár

csm_10_apple-jam_12_0ab5318b56.jpg

Összetevők(5 adag)

  • 2 kg hámozott és kockára vágott alma
  • 50 g mazsola
  • 3 evőkanál rum vagy amaretto
  • 50 g pirított tört mandula (a serpenyőből)
  • 500 g befőzőcukor (3:1)
  • 1/2 citrom
  • 1-2 filter fűszerkeverék
  • Kb. 200 ml almalé (cukor nélkül)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 74 kcal
  • Zsír: 1 g
  • Nátrium: 2 mg
  • Szénhidrátok: 16 g
  • Fehérje: 1 g
  • Foszfor: 10 mg
  • Kálium: 69 mg
  • Folyadéktartalom: 39 ml

Elkészítés

Előző este áztassa be a mazsolát rumba. Facsarja a citrom levét a felkockázott almára, majd a mazsolával és a mandulával együtt helyezze a mérlegre; a keveréket öntse fel annyi almalével, hogy a keverék súlya 1,5 kg legyen. Ezután öntse a keveréket egy nagy serpenyőbe, majd adja hozzá a befőzőcukrot és a fűszertasakokat. Forralja a keveréket 3 percig, majd vegye ki a fűszertasakokat. Öntse a lekvárt tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe, majd zárja le azokat. Fordítsa fejjel lefelé az üvegeket és hagyja úgy őket 5 percig, majd fordítsa vissza és hagyja kihűlni az üvegeket. A fenti mennyiségből 5 üveg lekvár készíthető.

Táplálkozási tanácsok

A filteres fűszerkeverék helyett 1-2 gyömbéres fűszerkeveréket vagy fahéjat is használhat. Az adagonkénti tápértéknél üvegenként 10 adaggal számoltunk.